MADSPILD.DK    STOPMADSPILD.DK    STOPAFFALD.DK    SAMMENMODMASPILD.DK   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindre madspild starter med dig

 

 

Vær den forandring du ønsker at se i verden

Al den mad, du køber og tilbereder, skal i munden og ikke i skraldespanden. At stoppe madspild er hverken kompliceret, dyrt eller besværligt. Her er tre dagligdags situationer, hvori du kan komme madspild til livs:

 

 

1. I supermarkedet: Indkøb kun den mængde mad, du har brug for.

 

 

 

 

2. I køkkenet: Tilbered kun den mængde mad, du/I kan spise.

 

 

3. Efter et måltid: Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.

 

 

Yderligere inspiration til dig

En række forhold vil kunne hjælpe dig i de tre situationer:

 

  • Væn dig til at gennemtænke din indkøb og behov, INDEN du køber ind, så du undgår impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

 

  • Når du køber mad ind: Køb kun dét du har brug for og brug dét du har købt.

 

  • Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra.

 

  • Køb ind med hovedet og ikke med maven.

 

  • Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

 

  • I supermarkedet: Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

 

  • I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge - INDEN madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du ALTID laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre.

 

  • Tænk over portionsstørrelser inden du laver mad.

 

  • Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

 

  • Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

 

  • Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.

 

  • Lav mad til flere dage - en hovedret kan blive til en forret dagen efter.

 

  • Skab et bedre overblik over hvad du spiser ved at lave en madplan.

 

  • Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.

 

  • Opbevar maden rigtigt.

 

  • Hold orden i dit køleskab: de ældste fødevarer skal stå forrest.

 

  • Til en middag eller en buffet: Lad være med at stille al maden frem på bordet på een gang. Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet. Der er for eks. ingen grund til at stille den hele ost frem, hvis man kan nøjes med den halve - man kan altid tage den anden halvdel på bordet senere hen.

 

  • Hvert år ved høsttiden går der desværre tonsvis af frugt til spilde, fordi ejerne ikke plukker eller opsamler dem. Vi opfordrer danske haveejere til at plukke og forære eller sælge overskydende frugt, så det ikke går til spilde. Fødevarestyrelsen oplyser at det er tilladt at sælge overskydende frugt. Ifølge Landbrug & Fødevarer produceres der årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.

 

 

Hvad kan du gøre med dine gode madrester

I vores egen 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' kan du få god inspiration til mindre madspild, til at lave restemad, at udnytte dine råvarer og meget mere. Bogen kan lånes på alle landets biblioteker. Desuden kan du her på hjemmesiden finde en masse gode reste-opskrifter og råd, som er bidrag fra medlemmer af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Se mere i vores Opskrifter og råd sektion.

 

 

At levne er yt

Det er ikke "fint" at levne mad. Husk hvad vores bedsteforældre lærte os: "spis op, tænk på alle de stakkels børn i verden, der sulter." Udsagnet har sandhed i sig. Så nej - at levne mad er hverken fint, sejt eller trendy - at levne mad er noget madsvineri. Tag hellere lidt mindre på tallerkenen eller bestil en mindre portion, når du er ude at spise. Derved undgår du at al den gode mad går til spilde.

 

 

Små skridt gør en stor forskel

Hvis man laver en regnestykke og tager de ca. 63 kilo mad (som hver dansker i gennemsnit smider i skraldespanden i stedet for at spise det) - og dividerer det med 366 dage, får man 172 gram om dagen. 172 gram kan for eksempel svare til en bøf, en banan, et par nektariner eller en tallerken pasta. Så tænk på hvor lidt, der skal til for at undgå de 63 kilo spildt mad om året. Hvis du starter i det små, ender du med store resultater.

 

 

info@stopspildafmad.dk