MADSPILD.DK    STOPMADSPILD.DK    STOPAFFALD.DK    SAMMENMODMASPILD.DK   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmark på verdenskortet: vores resultater i kampen mod madspild

 

 

 

 

 

Blandt vores mange resultater kan nævnes:

 

 

 

Danmarks største bevægelse mod madspild

    Stop Spild Af Mad er Danmarks største bevægelse mod madspild og bakkes op af flere tusinde forbrugere samt en række store toppolitikere og kendte madfolk. Top politikere og top madpersonligheder bakker op om forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og kampen mod madspild. Flere og flere studerende laver skoleopgaver om mindre madspild og Stop Spild Af Mad.

     

     

     

    Massivt fokus på madspild i medierne

    Stop Spild Af Mad har i næsten samtlige danske medier sat madspild på dagsordenen og dermed konstruktivt påvirket den offentlige opinion i landsdækkende og regionale aviser samt i radio og TV (presseomtale af Stop Spild Af Mad er fordelt på over 18.000 artikler i medierne, 100+ radio indslag og 157 TV indslag) - samt i flere udenlandske medier, bl.a. BBC News, ARTE Tyskland, SVT Sverige, NRK Norge, Yle Finland, RÚV Ísland, France 3, m.fl. - i lande som USA, Canada, Kina, Taiwan, Rusland, Brasilien, Frankrig, Tyskland, Italien, m.fl.

     

     

     

    Mindre madspild i industrien og hos detailhandlen

    Stop Spild Af Mad har været medvirkende inspiration til at butikskæden Rema 1000 har droppet mængderabat i kædens over 200 danske butikker og derved medvirker til mindre madspild. Derudover er Rema 1000 begyndt at sælge køb-per-vægt grøntsager og sælge datovarer til nedsatte priser i stedet for at smide dem ud. Stop Spild Af Mad har også et frivilligt og uafhængigt samarbejde mod madspild med Arla Foods, Løvbjerg Supermarked, LIDL og Coop Danmark. Med Coop Danmark har Stop Spild Af Mad udarbejdet fælles Madspilds Manifest, som har til formål at forpligte Coop til reduktion af madspild i alle Coops butikker, samt bakker Stop Spild Af Mad frivilligt op om lancering af skæve gulerødder. Madspilds Manifest blev overrakt til fhv. Fødevareminister Mette Gjerskov samt fhv. Klima- og energiminister Martin Lidegaard.

     

     

     

    Danskerne har mindsket madspild

    Analyse foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad i 2013 viser at hver 2. dansker det seneste år har mindsket sit madspild. Det dokumenterer, at Danmark omsider er på rette vej. Ifølge tal fra TNS Gallup for Berlingske smider danskerne mindre mad ud i forhold til for fem år siden: Halvdelen af danskerne tænker mere over, hvor meget mad de køber set i forhold til for fem år siden. Mere end hver tredje mener selv, at de smider mindre mad ud end for fem år siden. Tal fra 2014. 

     

     

     

    Restekogebog

    Stop Spild Af Mad har udgivet en restekogebog 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' med kendte danske top-madfolk Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen, Suhrs Madakademiet og Selina Juul på forlaget Gyldendal. 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' vandt titlen i kategorien Best Sustainable Food Cookbook i Danmark ved Gourmand World Cookbook Awards 2011. Nikolaj Kirk, Søren Ejlersen, Louisa Lorang, Claus Meyer, Arne Astrup og Rasmus Bo Bojesen var også blandt de 12 finalister i Gourmand World Cookbook Awards 2011. Bogen vandt på Gourmand World Cookbook Awards i Paris i 2012 en delt andenplads i kategorien Best Sustainable Food Book in the World.

     

     

     

    Doggybags lanceret i Danmark

    Stop Spild Af Mad er indgået et frivilligt samarbejde med Unilever Food Solutions om at implementere doggybags på danske restauranter. Samarbejdet blev dannet pga. TNS Gallup undersøgelse om doggybags for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Siden januar 2013 har Stop Spild Af Mad og Unilever Food Solutions uddelt 60.000 gratis doggybags til over 200 restauranter i hele landet. Bestil gratis doggybags pakke til jeres café, restaurant eller storkøkken for at undgå madspild - se her hvordan. Læs mere om vores doggybags indsats her

     

     

     

    REFOOD certificeringsordning mod madspild
    REFOOD mærket - en ordning for virksomheder og organisationer i fødevare- og servicesektoren, som gør en indsats mod madspild og for genanvendelse. Mærket er med til at synliggøre restauranter, hoteller, skoler og andre fødevareproducenters indsats for at reducere madspild. Bag REFOOD mærket står Daka ReFood, Stop Spild Af Mad, Landbrug & Fødevarer, Unilever Food Solutions og Agro Business Park. Læs mere om REFOOD her.

     

     

     

    Overskudsmad til hjemløse

    Siden 2011 har Stop Spild Af Mad og samarbejdspartnere videreformidlet over 200 tons god gratis overskudsmad til Danmarks herberger, væresteder, asylcentre, krisecentre, kvindehjem og andre hjælpeorganisationer for hjemløse og socialt udsatte. Se vores arbejde her.

     

     

     

    Madspild på skoleskemaet

    Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har igangsat en landsdækkende undervisningskampagne til skolerne "Stop Madspild" i samarbejde med bl.a. Danmarks Lærerforening. Undervisningskampagne "Stop Madspild" består af flere undervisningsfilm, undervisningshæfter, en hjemmeside, mm. Se undervisningskampagnen her.

     

     

     

    Danmarks og Nordens største events mod madspild
    Stop Spild Af Mad og partnere afholdte i 2013 og 2014 på Rådhuspladsen i København Danmarks største events mod madspild - Sammen Mod Madspild - United Against Food Waste. Events bød bl.a. på
    gratis bespisning af 6.000 mennesker med gode overskudsfødevarer, deltagere fra hele værdikæden samt taler fra ministre, toppolitikere og førende madspersonligheder. I 2014 voksede events ud over Danmarks grænser og i samarbejde med flere partnere blev gentaget på Island, Sverige, Finland og Norge. Der er interesse fra flere lande om at gentage disse events.

     

     

     

    Samarbejde om fælles kampagner
    Stop Spild Af Mad samarbejder ofte med mange organisationer om fælles kampagner mod madspild og affald. Se for eks. vores fælles kampagne "Stop Affald" i samarbejde med AVV Hjørring og Analyse Danmark.

     

     

     

    Stop Spild Af Mad er omtalt i 18 danske og internationale bøger

    Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er omtalt i disse bøger: 

     

     

     

    Samarbejde med Miljøministeriet og Partnerskab om mindre madspild, mm.

    Stop Spild Af Mad er af Miljøministeren blevet inviteret til at deltage i Miljøministeriets Partnerskab om mindre madspild, Stop Spild Af Mad er en af Miljøministerens Ressourceambassadører for Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse "Danmark uden affald II” samt er Stop Spild Af Mad medunderskriver på Miljøministeriets Charter om Mindre Madspild og bidragsyder til Miljøstyrelsens kampagne "Brug mere - spild mindre".

     

     

     

    Fælles kronikker med flere ministre

     

     

     

    Stop Spild Af Mad er omtalt i flere danske og internationale rapporter

    Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er omtalt i disse danske og internationale rapporter:

     

     

     

    Medunderskriver på danske og internationale erklæringer mod madspild

     

     

     

    Medunderskriver på international Joint Declaration Against Food Waste 

    Stop Spild Af Mad talte om madspild i Europa-Parlamentet i Bruxelles og er én af afsendere bag Joint Declaration Against Food Waste - en fælles international erklæring, som har til formål at forpligte EU og FN til reduktion af globalt madspild med mindst 50% inden år 2025. Erklæringen er overdraget til EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og FN. Joint Declaration Against Food Waste har tjent som inspiration til Europa-Parlamentets resolution om madspild.

     

     

     

    Bidrag til flere danske og internationale publikationer og rapporter om madspild

    Stop Spild Af Stop Spild Af Mad har bidraget til flere danske og internationale publikationer og rapporter om madspild:

     

     

     

    Samarbejde med FN

    FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO har nævnt vores danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad (på engelsk hedder Stop Wasting Food) i internationale rapporter om madspild "Global Food Losses and Food Waste", side 14, "Reduction of Food Losses and Waste in Europe and Central Asia for Improved Food Security and Agrifood Chain Efficiency", side 84, "Food losses and waste in the context of sustainable food systems - A report by The High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition", side 85, "Background paper on the economics of food loss and waste", side 34, 35, 45 og 75 samt FN's Miljøprogram UNEP og FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO's internationale guide til mindre madspild "Prevention and reduction of food and drink waste in businesses and households - Guidance for governments, local authorities, businesses and other organisations, Version 1.0", side 76. Stop Spild Af Mad er partner af FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO's initiativ mod madspild SAVE FOOD, har talt på FAO verdenskongresser af samme navn og er medunderskriver på FAO's internationale erklæring om madspild SAVE FOOD Declaration. Stop Spild Af Mad er også partner i FAO og UNEP’s globale kampagne mod madspild Think.Eat.Save, hvor bl.a. FN's Generalsekretær Ban Ki-moon deltog i en indsats overfor den danske presse.

     

     

     

    Samarbejde med EU

    Stop Spild Af Mad er en af i alt 21 partnere, der er med i det foreløbigt mest ambitiøse 4 årige EU-projekt i kampen mod madspild, FUSIONS. Styrken ved FUSIONS projekt er, at 21 europæiske partnere fra hele fødevarekæden - det vil sige industrien, detailhandlen og forbrugerorganisationer, herunder 2 danske - deltager i projektet, og at der på denne måde bliver skabt en platform for både ikke-statslige og statslige organisationer og virksomheder. Derudover er FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO med i samarbejdet. Platformen skal give forenklede data, som kan identificere og evaluere nye initiativer. Endvidere skal resultaterne formidles til offentligheden, og der udarbejdes tekniske og politiske anbefalinger til hele værdikæden samt EU. Projektet er verdens første fælles og tværnationale indsats mod madspild i disse gigantiske dimensioner. Stop Spild Af Mad har i 2010 sammen med flere europæiske organisationer skrevet under på Joint Declaration Against Food Waste - en europæisk erklæring, der har til formål at reducere globalt madspild med minimum 50% inden 2025 i Europa. Netop det samarbejde har ført til, at EU Kommissionen fra i 2012 agter at gøre den målsætning til deres egen.

     

     

     

    Internationale partnerskaber
    Stop Spild Af Mad er blandt officielle støttere og udviklere af den italienske tænketank Barilla Center for Food and Nutrition's internationale protokol mod madspild Milan Protocol i selskab med bl.a. Formand for Europa-Parlamentets Udvalg for Landbrugs- og Landdistrikterne Paolo De Castro samt Jonathan Bloom, forfatter af bogen "American Wasteland" og USA's førende ekspert på madspild.

     

     

     

    Danske og internationale priser
    Nordisk Råds Natur- og miljøpris, Årets Dansker, Svend Auken-prisen, Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, mad+medier prisen og ALT for damernes Kvindepris er blandt de mange danske og internationale priser til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og dens stifter Selina Juul.

     

     

     

    Taler på danske og internationale konferencer

    Stop Spild Af Mad taler ofte på danske og internationale konferencer. Stop Spild Af Mad har bl.a. talt på:

     

     

    info@stopspildafmad.dk