bliv medlem af Stop Spild Af Mad her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores resultater i kampen mod madspild

 

 

 

 

 

Her er hvad vi har opnået - i kraft af 100% ulønnet og frivilligt arbejde

Siden stiftelsen af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad den 31. juli 2008, har vi opnået meget. Alle resultater er opnået i kraft af 100% ulønnet og frivilligt arbejde fra Stop Spild Af Mad. Blandt resultaterne kan nævnes:

 

 

Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild

  Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild og bakkes op af flere tusinde forbrugere samt en række store toppolitikere og kendte madfolk. Top politikere og top madpersonligheder bakker op om forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og kampen mod madspild. Flere og flere studerende laver skoleopgaver om mindre madspild og Stop Spild Af Mad.

   

   

  Massivt fokus på madspild i medierne

  Stop Spild Af Mad har i næsten samtlige danske medier sat madspild på dagsordenen og dermed konstruktivt påvirket den offentlige opinion i landsdækkende og regionale aviser samt i radio og TV (presseomtale af Stop Spild Af Mad er fordelt på 1.000+ artikler i medierne, 100+ radio indslag og 93 TV indslag) - samt i flere udenlandske medier, bl.a. i en international mini-dokumentarfilm om Stop Spild Af Mad for den tysk-franske TV kanal ARTE samt medvirken i BBC News, SVT Sverige, NRK Norge, Yle Finland, RÚV Ísland, France 3, m.fl.

   

   

  Mindre madspild i industrien og hos detailhandlen

  Stop Spild Af Mad har været medvirkende inspiration til at butikskæden Rema 1000 har droppet mængderabat i kædens over 200 danske butikker og derved medvirker til mindre madspild. Derudover er Rema 1000 begyndt at sælge køb-per-vægt grøntsager og sælge datovarer til nedsatte priser i stedet for at smide dem ud. Stop Spild Af Mad har også et frivilligt og uafhængigt samarbejde mod madspild med Arla Foods, Løvbjerg Supermarked og Coop Danmark. Med Coop Danmark har Stop Spild Af Mad udarbejdet fælles Madspilds Manifest, som skal forpligte Coop til reduktion af madspild i alle Coops butikker, samt bakker Stop Spild Af Mad frivilligt op om lancering af skæve gulerødder. Madspilds Manifest blev overrakt til fhv. Fødevareminister Mette Gjerskov samt fhv. Klima- og energiminister Martin Lidegaard.

   

   

  Hver 2. dansker har mindsket madspild

  Analyse foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad i 2013 viser at hver 2. dansker det seneste år har mindsket sit madspild. Det dokumenterer, at Danmark omsider er på rette vej. 

   

   

  Restekogebog

  Stop Spild Af Mad har udgivet en restekogebog 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' med kendte danske top-madfolk Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen, Suhrs Madakademiet og Selina Juul på forlaget Gyldendal. 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' vandt titlen i kategorien Best Sustainable Food Cookbook i Danmark ved Gourmand World Cookbook Awards 2011. Nikolaj Kirk, Søren Ejlersen, Louisa Lorang, Claus Meyer, Arne Astrup og Rasmus Bo Bojesen var også blandt de 12 finalister i Gourmand World Cookbook Awards 2011. Bogen vandt på Gourmand World Cookbook Awards i Paris i 2012 en delt andenplads i kategorien Best Sustainable Food Book in the World.

   

   

  Doggybags er lanceret i Danmark

  Stop Spild Af Mad er indgået et frivilligt samarbejde med Unilever Food Solutions om at implementere doggybags på danske restauranter. Samarbejdet blev dannet pga. TNS Gallup undersøgelse om doggybags for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Bestil gratis doggybags pakke til jeres café, restaurant eller storkøkken for at undgå madspild - se her hvordan. Læs mere om vores doggybags indsats her

   

   

  Madspild på skoleskemaet

  Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har igangsat landsdækkende undervisningskampagne til skolerne "Stop Madspild" i samarbejde med bl.a. Danmarks Lærerforening. Undervisningskampagne "Stop Madspild" består af flere undervisningsfilm, undervisningshæfter, en hjemmeside, mm. Se undervisningskampagnen her.

   

   

  Danmarks største event mod madspild
  Stop Spild Af Mad afholdte på Rådhuspladsen i København Danmarks største event mod madspild - Sammen Mod Madspild - United Against Food Waste. Eventen blev afholdt under den internationale EU-paraply FUSIONS og bød bl.a. på gratis bespisning af 6.000 mennesker med gode overskudsfødevarer, taler fra fhv. Fødevareminister Karen Hækkerup, Adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade, Nordisk Ministerråds Generalsekretær Dagfinn Høybråten, international madspildsekspert og forfatter Dr. Silvia Gaiani, topkokken Bo Jacobsen, deltagelse fra Coop, REMA 1000, Landbrug & Fødevarer, Unilever Food Solutions, m.fl. samt musik ved Master Fatman. Det er Europas første event, hvor hele madens værdikæde fra jord til bord var repræsenteret - alt fra industrien, til detailhandlen, politikerne, forbrugere og NGO'er. Det er tiltænkt at gentage Sammen Mod Madspild - United Against Food Waste i Danmark og i udlandet.

   

   

  Samarbejde om flere kampagner
  Stop Spild Af Mad samarbejder med flere organisationer om kampagner mod madspild og affald. Se vores fælles kampagne med op Spild Af Mad, Forbrugerrådet og Landbrug & Fødevarer "For Resten Danmark". Se også vores fælles kampagne "Stop Affald" i samarbejde med AVV Hjørring og Analyse Danmark.

   

   

  Stop Spild Af Mad er omtalt i 13 bøger

  Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er omtalt i disse bøger: 

   

   

  Samarbejde med Miljøministeriet og medunderskriver på Charter om Mindre Madspild 

  Stop Spild Af Mad var af tidl. Miljøminister blevet inviteret til en plads i følgegruppen for Miljøstyrelsens affaldsforebyggelses kampagne "Brug mere - spild mindre" og rådgiver herunder Miljøministeriet om mindre madspild. Stop Spild Af Mad deltager også i Miljøministerens Initiativgruppe imod madspild og er sammen med flere store virksomheder og organisationer medunderskriver på Charter om Mindre Madspild.

   

   

  Fælles kronikker med flere ministre

   

   

  Stop Spild Af Mad er omtalt i flere danske og internationale rapporter

  Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er omtalt i disse danske og internationale rapporter:

   

   

  Medunderskriver på danske og internationale erklæringer mod madspild

   

   

  Joint Declaration Against Food Waste, som har til formål at forpligte EU og FN til reduktion af madspild med mindst 50% inden år 2025 

  Stop Spild Af Mad talte om madspild i Europa-Parlamentet i Bruxelles og er én af afsendere bag Joint Declaration Against Food Waste - en fælles international erklæring, som har til formål at forpligte EU og FN til reduktion af globalt madspild med mindst 50% inden år 2025. Erklæringen er overdraget til EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og FN. Joint Declaration Against Food Waste har tjent som inspiration til Europa-Parlamentets resolution om madspild.

   

   

  Samarbejde med FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO
  FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO har nævnt vores danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad (på engelsk hedder Stop Wasting Food) i international rapport om madspild "Global Food Losses and Food Waste", side 14. Stop Spild Af Mad er partner af FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO's initiativ mod madspild SAVE FOOD, har talt på FAO-kongressen af samme navn og er medunderskriver på FAO's internationale erklæring om madspild SAVE FOOD Declaration.

   

   

  Partner i ambitiøst EU-samarbejde mod madspild - FUSIONS

  Stop Spild Af Mad er en af i alt 21 partnere, der er med i det foreløbigt mest ambitiøse 4 årige EU-projekt i kampen mod madspild, FUSIONS. Styrken ved FUSIONS projekt er, at 21 europæiske partnere fra hele fødevarekæden - det vil sige industrien, detailhandlen og forbrugerorganisationer, herunder 2 danske - deltager i projektet, og at der på denne måde bliver skabt en platform for både ikke-statslige og statslige organisationer og virksomheder. Derudover er FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO med i samarbejdet. Platformen skal give forenklede data, som kan identificere og evaluere nye initiativer. Endvidere skal resultaterne formidles til offentligheden, og der udarbejdes tekniske og politiske anbefalinger til hele værdikæden samt EU. Projektet er verdens første fælles og tværnationale indsats mod madspild i disse gigantiske dimensioner. Stop Spild Af Mad har i 2010 sammen med flere europæiske organisationer skrevet under på Joint Declaration Against Food Waste - en europæisk erklæring, der har til formål at reducere globalt madspild med minimum 50% inden 2025 i Europa. Netop det samarbejde har ført til, at EU Kommissionen fra i 2012 agter at gøre den målsætning til deres egen.

   

   

  Partner i FAO og UNEP’s globale kampagne mod madspild
  Stop Spild Af Mad er partner i FAO og UNEP’s globale kampagne mod madspild Think.Eat.Save, hvor FN's Generalsekretær Ban Ki-moon deltog i en indsats overfor den danske presse.

   

   

  Danske og internationale priser
  Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, mad+medier prisen, Nordisk Råds Natur- og miljøpris, Svend Auken-prisen og ALT for damernes Kvindepris er blandt de mange danske og internationale priser til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og dens stifter Selina Juul.


   

  Taler på danske og internationale konferencer samt TEDx

  Stop Spild Af Mad taler ofte på danske og internationale konferencer. Bl.a. har Stop Spild Af Mad talt på:

  • The Copenhagen Climate Exchange 2009 i forbindelse med FN's Klimatopmøde COP15
  • Fødevareministeriets konference "Det skjulte madspild" med talere som bl.a. fhv. Fødevareminister Henrik Høegh
  • FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO's kongres "SAVE FOOD" i Düsseldorf med talere som bl.a. FAO’s Landbrugsområdets Viceadministrerende Direktør Modibo Tiémoko Traoré, den tyske Fødevareminister Ilse Aigner, Tysklands tidl. Miljøminister Klaus Töpfer, Mumbais Borgmester Shraddha Jadhav og Tysklands Delstats Mijøminister Johannes Remmel
  • Konferencen "Combating Food Waste in the EU" i Bruxelles, hvor EU's Miljøkommissær Janez Potočnik åbnede konferencen
  • Den tyske regerings konference "Bonn2011 Conference: The Water Energy and Food Security Nexus - Solutions for the Green Economy" med tyske Forbundskansler Angela Merkel som konferencens protektor
  • Den tyske regerings konference internationale konference i Bonn "3rd Bonn Conference on International Development Policy 2012" - blandt talere var en internationalt anerkendte indisk miljøaktivist Vandana Shiva, den tyske delstats minister Angelica Schwall-Düren samt Nobelprismodtager Mohan Munasinghe (som delte Nobelprisen med Al Gore)
  • Den finske regerings konference i Helsinki hos MTT Agrifood Research Finland i forb. med deres madspildsinitiativ Foodspill
  • International Welthungerhilfe konference i Bonn "Move! United for Sustainable Development" - blandt konferencens talere var den tyske fhv. Miljøminister Klaus Töpfer
  • Aarhus Sustainability Festival - blandt andre talere er der Professor Steen Hildebrandt, Rajiv Vaid Basaiawmoit, Ph.D, m.fl.
  • Folkemødet på Bornholm 2012 i paneldebat med Anders Ladekarl, Generalsekretær i Dansk Røde Kors og Per Clausen, Medlem af Folketinget og Fødevareordfører for Enhedslisten
  • Konference på Aalborg Universitet "Stort køkken - Stort madspild?"
  • TEDxCopenhagen - blandt andre Speakers var Claus Meyer og Professor Bente Klarlund. TEDxCopenhagen er en del af TED.com universet. TED er stedet, hvor verdens førende tænkere som Al Gore, Bill Gates, Bill Clinton, Bono, m.fl. deler deres ideer og visioner. Se Stop Spild Af Mad TEDx Talk her: http://tedxtalks.ted.com/video/Stop-wasting-food-Selina-Juul-a
  • Den internationale konference "4th International Forum on Food and Nutrition" i Milano, Italien, arrangeret af den italienske tænketank Barilla Center for Food and Nutrition - Italiens præsident Giorgio Napolitano åbnede konferencen og konferencens talere var bl.a. EU's Miljøkommissær Janez Potočnik, landbrugseksperten Danielle Nierenberg, forfatteren Raj Patel, forfatteren Carolyn Steel og FAO’s Landbrugsområdets Viceadministrerende Direktør Modibo Tiémoko Traoré
  • Paneldebat på Copenhagen Food Fair med Forretningsudviklingschef hos Landbrug & Fødevarer Klaus Jørgensen, topkokken Erwin Lauterbach samt Unilever Food Solutions
  • Islandsk konference om madkuldtur "A meal between..." arrangeret af Nordens Hus i Reykjavik, Island - andre talere var bl.a. tidl. svensk minister Mats Hellström
  • Folkemødet på Bornholm 2013 i paneldebatter med bl.a. Europa-Kommissær Connie Hedegaard, Klima- og Energiminister Martin Lidegaard og TV-kok Adam Price
  • 20th Congress Soroptimist International of Europe kongres i Berlin med 1.300 tilhørere - andre talere på kongressen var bl.a. Barack Obama's halvsøster Dr. Auma Obama, Præsident af Foundation Sauti Kuu og Bärbel Dieckmann, Præsident af den tyske organisation Welthungerhilfe
  • Det norske Folkemøde Arendalsuka i Norge arrangeret af Nordic Innovation, som er en del af Nordisk Ministerråd
  • Konferencen "Communicating the Obvious", arrangeret af Københavns Universitet og Europa-Kommissionen - med talere som bl.a. Europa-Kommissær Connie Hedegaard og fhv. Klima- og Energiminister Lykke Friis, Venstre
   "Nutidens udfordringer - fremtidens løsninger - Konference om Horizon 2020", arrangeret af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser - med talere som bl.a. Lars Goldschmidt, direktør i Dansk Industri
  • FN FAO's konference om madspild SAVE FOOD i Rom, arrangeret af FAO, med talere som verdens førende eksperter og beslutningstagere på fødevareområdet - Stop Spild Af Mad er selv partner af FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO's initiativ mod madspild SAVE FOOD

   

   

   

  Hvad er Stop Spild Af Mad

  Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er en privat, selvstændig non-profit forbrugerorganisation uafhængig af partipolitiske, religiøse og kommercielle interesser. Alle tilknyttede personer og kræfter bidrager frivilligt og ulønnet til Stop Spild Af Mad. Forbrugerbevægelsen har som mission - gennem kampagner, presseomtale, debat, events og anden opinionsdannelse - at informere om og bekæmpe madspild samt at udstyre danskerne med konkrete værktøjer til bedre udnyttelse af fødevarer. Alle er velkomne til at være med - eneste krav for deltagelse er, at man skal ønske at bidrage til en aktiv indsats mod madspild. Det er gratis at være med i Stop Spild Af Mad.

   

   

   

  Hvad er vores politik

  Stop Spild Af Mad ønsker hverken at pege fingre af nogen, kaste billeder af

  sultne børn i hovedet på danskerne eller fordømme folks indkøbsvaner. Vi har en konstruktiv tilgang til problemet og anviser løsninger i stedet for at skælde ud. Vi agter at se fremad i stedet for at kritisere fortidens synder.

   

   

  info@stopspildafmad.dk